Online Igre
Ovo su Vrata pakla!
21 Jun 2014
Ovo su Vrata pakla!

"Vrata pakla" Veliku plamteću jamu koja gori već preko 40 godina domaće stanovništvo naziva “Vrata pakla”. Po tome kakav utisak ostavlja ostavlja na posetioce pre bi se, međutim, moglo reći da ju je samo nebo poslalo Turkmenistanu.

“Oduzima vam dah. Odmah pomislite na svoje grehe, i dođe vam da se pomolite”, kaže Gozel Jakulijeva(34), koja je u posetu ovoj znamenitosti došla iz glavnog grada Ašgabata.

Krater u srcu Karakuma, jedne od najvećih svetskih pustinja, do sada nije video baš mnogo stranaca, ali turkmenistanske vlasti se nadju da će to uspeti da promene i da će upravo ova znamenitost predstavljati ulaznicu male bivše sovjetske republike u svet turizma.

Čak  i 25 godina nakon pada SSSR još uvek jedna od najizolovanijih zemalja u svetu, Turkmenistan godišnje ugosti samo 12.000 do 15.000 turista iz oko 50 zemalja. Tamošnji turistički radnici veruju, međutim, da bi bi Vrata pakla, koja po susednom selu zovu još i krater Dverze, mogla da postanu pravi mamac za strane turiste.

-Ova “beživotna” pustinja uskoro bi mogla da postane neizmerno zanimljiva destinacija za različite tipove turizma – od eko-turizma do ekstremnih sportova- kaže jedan od zvaničnika Državnog komiteta za turizam Turkmenistana.

Karakum, ili “Crni pesak”, prekriva 80 odsto ove republike u Centralnoj Aziji . Leti temperatura iznosi preko 50 C, dok zimi padaju ispod – 20.

Jama u kojoj sagoreva prirodni gas nalazi se oko 270 severno od prestonice, putokaza nema, ali sve koji su zainteresovani vodiči vode do mesta na kom se pruža očaravajuć pogled. Plamen probija kroz bočne strane kratera, a vrelina i urlik vatrene stihije deluju opčinjavajuće. Uprkos očiglednoj opasnosti, mesto nije ograđeno, pa ljubitelji ekstremnih uzbuđenja mogu da zavire preko same ivice, mada je to opasno, jer se pesak na rubovima ponekad urušava.

Sam fenomen predstavlja rezultat pogrešne računice sovjetskih naučnika. “Sovjetski geolozi počeli su na ovom mestu da buše tražeći gas 1971. Ali oprema za bušenje im je iznenada propala kroz podzemnu kavernu, duboku provaliju koja se tu formirala.

Oprema se survala, ali niko nije povređen. Bojeći se da bi iz kratera mogao izvirati otrovan gas, naučnici su odlučili da ga zapale, misleći da će gas brzo da sagori i da će plamen nakon toga zamreti – objašnjava turkmenistanski geolog Anatolij Bušmakin.

To se, međutim, sve do sad nije dogodilo, a ovo mesto predstavlja moćan simbol ogromnih turkmenistanskih rezervi gasa, koje važe za četvrte u svetu.

Tagovi:iz preko đutim strane gas ć nije koja

Komentari na temu "Ovo su Vrata pakla!"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)6 Okt 2012
Iluzionista protiv Nikole Tesle uživo

Na šest metara visokoj platformi, na doku rijeke Hadson u Njujorku, američki iluzionista Dejvid Blejn započeo je juče novi poduhvat.

Tri dana i tri noći Blejn će stajati, okružen sa sedam Teslinih kalemova koji će sprovoditi milion volti struje oko ...

15 Nov 2012
Fizika rešava osećaj bliske smrti?

Iskustva bliske smrti dešavaju se kada kvantne čestice, koje formiraju dušu, napuste nervni sistem i otisnu se u univerzum, sudeći po neverovatnoj teoriji dvojice eminentnih naučnika.

Sudeći po ideji ovih naučnika, svest je program za kvantni kompjuter u ...

27 Sep 2012
 Šta treba da znate da biste radili u Googlu

Google spada u najpoželjnije kompanije za rad, ali sudeći prema pitanjima na testu za nove kandidate za posao teško se stiže do tog radnog mesta.

Viljam Paundston autor je knjige "Da li ste dovoljno pametni da radite u Googlu?" u kojoj objašnjava kakve sve ...

9 Jul 2013
pronašli dve nove planete prekrivene vodom!


Fantastično otkriće u dalekom svemiru! Otkrivene su dve egzoplanete koje su u potpunosti prekrivene nepreglednim okeanima!

„Nečega poput tih planeta u sunčevom sistemu nema. Oni imaju nepregledne okeane„, ističe astrofizičarka Lisa Kalteneger, sa ...

5 Jan 2014
Hvala na smehu!

Najsmešnije su one situacije koje su prirodne, nenameštene, ali postoje i dobro izrežirane šale, tačnije podvale, koje uspevaju isto toliko dobro da nam stave osmeh na lice ili nas šokiraju.

U godini za nama je bilo Internet podvala ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost