Online Igre
Ovo su Vrata pakla!
21 Jun 2014
Ovo su Vrata pakla!

"Vrata pakla" Veliku plamteću jamu koja gori već preko 40 godina domaće stanovništvo naziva “Vrata pakla”. Po tome kakav utisak ostavlja ostavlja na posetioce pre bi se, međutim, moglo reći da ju je samo nebo poslalo Turkmenistanu.

“Oduzima vam dah. Odmah pomislite na svoje grehe, i dođe vam da se pomolite”, kaže Gozel Jakulijeva(34), koja je u posetu ovoj znamenitosti došla iz glavnog grada Ašgabata.

Krater u srcu Karakuma, jedne od najvećih svetskih pustinja, do sada nije video baš mnogo stranaca, ali turkmenistanske vlasti se nadju da će to uspeti da promene i da će upravo ova znamenitost predstavljati ulaznicu male bivše sovjetske republike u svet turizma.

Čak  i 25 godina nakon pada SSSR još uvek jedna od najizolovanijih zemalja u svetu, Turkmenistan godišnje ugosti samo 12.000 do 15.000 turista iz oko 50 zemalja. Tamošnji turistički radnici veruju, međutim, da bi bi Vrata pakla, koja po susednom selu zovu još i krater Dverze, mogla da postanu pravi mamac za strane turiste.

-Ova “beživotna” pustinja uskoro bi mogla da postane neizmerno zanimljiva destinacija za različite tipove turizma – od eko-turizma do ekstremnih sportova- kaže jedan od zvaničnika Državnog komiteta za turizam Turkmenistana.

Karakum, ili “Crni pesak”, prekriva 80 odsto ove republike u Centralnoj Aziji . Leti temperatura iznosi preko 50 C, dok zimi padaju ispod – 20.

Jama u kojoj sagoreva prirodni gas nalazi se oko 270 severno od prestonice, putokaza nema, ali sve koji su zainteresovani vodiči vode do mesta na kom se pruža očaravajuć pogled. Plamen probija kroz bočne strane kratera, a vrelina i urlik vatrene stihije deluju opčinjavajuće. Uprkos očiglednoj opasnosti, mesto nije ograđeno, pa ljubitelji ekstremnih uzbuđenja mogu da zavire preko same ivice, mada je to opasno, jer se pesak na rubovima ponekad urušava.

Sam fenomen predstavlja rezultat pogrešne računice sovjetskih naučnika. “Sovjetski geolozi počeli su na ovom mestu da buše tražeći gas 1971. Ali oprema za bušenje im je iznenada propala kroz podzemnu kavernu, duboku provaliju koja se tu formirala.

Oprema se survala, ali niko nije povređen. Bojeći se da bi iz kratera mogao izvirati otrovan gas, naučnici su odlučili da ga zapale, misleći da će gas brzo da sagori i da će plamen nakon toga zamreti – objašnjava turkmenistanski geolog Anatolij Bušmakin.

To se, međutim, sve do sad nije dogodilo, a ovo mesto predstavlja moćan simbol ogromnih turkmenistanskih rezervi gasa, koje važe za četvrte u svetu.

Tagovi:đutim iz strane gas koja nije ć preko

Komentari na temu "Ovo su Vrata pakla!"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)11 Jun 2013
Devojčica sa 15 godina zaradila prvi milion

Američki mediji su zapanjeni nedavnim poslovnim uspehom 15-godišnje Medison Robinson, koja je pokretanjem sopstvene firme uspela da zaradi veliki novac i stvori ozbiljan posao. Njena kompanija "FishFlops", koja prvenstveno proizvodi japanke, je zaradila prvi ...

10 Jan 2014
Kafić u kojem je sve besplatno


Reč je o ruskom lancu kafića "Ziferblat" koji je sad dobio svoj prvi objekat u Britaniji. Naziv kafića je kovanica iz ruskog i nemačkog jezika i označava brojčanik sata.

Ideja je u tome da gosti kafića uzmu budilnik sa ormara kad uđu u kafić i podese ...

21 Sep 2012
Ovogodišnji filmovi sa najviše grešaka

Popularni sajt "Movie Mistakes" objavio je listu filmova koji su ove godine imali najviše grešaka.

Iako je konkurencija bila jaka, posebno kada je reč o filmovima o super junacima, pobedio je novi Spajdermen sa ukupno 27 grešaka.

...
23 Okt 2012
Žena koja doživljava 500 orgazama dnevno

Zara Ričardson se ustručava da ide u prodavnice jer joj se dešava da upravo tu ima učestale orgazme koji je dovode u neprijatnu situaciju.

Mnoge žene sanjaju da dožive orgazam ali ne i Zara Ričardson. Ona ih ima i previše. Nećete verovati ali Zara ih ...

22 Nov 2012
Najčudniji i najsmešniji svetski zakoni

Ako ste mislili da su naši zakoni oštri i mimo logike, pročitajte kakvi sve zakoni postoje u svetu.

Singapur

U Singapuru je zabranjeno žvakanje žvaka još od 1992. godine. Dozvoljeno je koristiti samo nikotinske žvake i to ako imate ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost