Online Igre
Ima 16 godina, a razbija šifre kao od šale
30 Apr 2014
Ima 16 godina, a razbija šifre kao od šale

Beograđanin Stefan Crnojević ima 16 godina i razbija kompjuterske šifre i kodove kao od šale. Ovaj mladi programer i matematički genijalac ne može mnogo da nam otkriva svoje metode jer je kriptografija nauka pod velom tajni.
Iako redovno donosi medalje, za njegov talenat država nema sluha

Iako redovno donosi medalje, za njegov talenat država nema sluha | Foto: 24 sata

Ostale vesti iz kategorije

    Ništa od provoda na otvorenom: Sutra oblaci, kiša i grmljavina
    Ovako o mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji piše Njujork tajms
    Odeljenja za talente za računarstvo u sedam gimnazija

BEZBEDNOST - Otkako se pojavilo pismo, nastala je i potreba da se određene poruke sakriju od nepoželjnih pogleda. Tada se i rodila kriptografija - nauka koja se bavi šifrovanjem i dešifrovanjem informacija da bi one sačuvale svoju tajnost. Kako se ona u početku uglavnom koristila zarad čuvanja vojnih tajni, tako je i jedan od prvih kriptografa i sam Julije Cezar, koji je svojim vojskovođama slao šifrovane poruke. Tako bi i naš Stefan zbog svog umeća kroz istoriju verovatno bio vrstan vojskovođa, a razbijanje Enigme (nemačke mašine koja je šifrovala poruke tokom Drugog svetskog rata) za njega bi bilo mačji kašalj.

- Kriptografija je svuda i svakog dana nas čuva iz senke. Ukoliko ste danas proverili elektronsku poštu, surfovali internetom, obavili telefonski poziv ili pak glasali, koristili ste usluge koje vam kriptografija pruža. Generalno, kriptografija se pojavljuje gde god je potrebna neka zaštita ili razmena podataka, drugim rečima - sigurna komunikacija. Svi mi imamo nešto da sakrijemo i ovakva nauka će uvek biti neophodna. Znanje možda jeste moć, ali vam malo znači bez kriptografije - objašnjava Stefan.

Svi smo čuli za Da Vinčijev kod, ali Stefan objašnjava da je kriptografija mnogo složenija nauka.

- U Da Vinčijevom kodu koriste se primitivni mehanizmi. Danas je to rigorozna nauka koja se bavi strogim matematičkim modelovanjem, kao i algoritmima zaštite i poboljšanja komunikacije, gde se sve može sa preciznošću ispitati. Danas je to deo matematike i računarskih nauka i uglavnom treba mnogo znanja da bi se shvatilo kako sve to zaista funkcioniše - dodaje.

Stefan je osvojio prvo mesto na svetskom takmičenju za svoj načni rad gde je osmislio kako da se bezbedno šalju poruke preko interneta i telefona, ali ne može da nam otkrije svoju kripotgrafsku tajnu.

- Ne smem da otkrivam sadržaj radova, ali mogu da kažem da su se odnosili na nove pristupe pravljenja i testiranja nekih kriptografskih sistema - kratko je rekao.

 

Nada se nastavku školovanja u Americi
OBRAZOVANJE - Stefanu je želja da, nakon što završi srednje školu u Srbiji, obrazovanje nastavi na nekom od prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. On se već dve godine zaredom vraća sa zlatnom medaljom s Međunarodne konferencije mladih naučnika, ali država nema sluha za njegov talenat. „Primam stipendiju Računarske gimnazije u Beogradu, čiji sam učenik druge godine. Nemam prava da apliciram za stipendiju grada Beograda zbog samog pohađanja privatne škole. Nijedan učenik privatne škole, bio stipendista ili ne, trenutno nema prava da prima novčanu pomoć od države uprkos svim svojim postignutim uspesima, unutar i izvan zemlje“, priča mladi kriptograf

Tagovi:ili poruke š stefan mož nema - nauka kriptografija

Komentari na temu "Ima 16 godina, a razbija šifre kao od šale"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)10 May 2013
 Nećeš da se ljubimo?!

Pogledajte šta se desi kada kamera snima, a mladić neće da poljubi svoju devojku.

Na bejzbol utakmicama uobičajeno je da postoji "kamera za zaljubljene", odnosno kamera koja snima po publici, a kada na video bimu vidite sebe i partnera, ...

6 Dec 2012
 Bluetooth nalepnice: Da ne gubiš stvari!

Samo jedna Bluetoot nalepnica mogla bi nas zauvek rešiti briga oko toga da li ćemo nešto zaboraviti ili izgubiti.

Američka kompaija proizvela je mikro Bluetooth uređaj namenjen za lociranje stvari, životinja, ljudi ili bilo čega drugog. ...

1 Okt 2012
 Milioner koji to ne želi biti

Dobitnik britanske lutrije vredne 148 miliona funti Endru Bajford nema nameru da ostavi svoj posao prodavca gitara.

Iako bi se mnogi u njegovoj poziciji već sunčali na bahamima, on je viđen kako otvara svoju muzičku radnju u Haverhilu i počinje da radi.

...

25 Jun 2013
Kinez kupio Bolta za 310.000 evra!
Najskuplji golubovi poput Bolta u Kini se koriste za uzgoj na daljinu, a njihovi potomci nadmeću se u trkama golubova, sve popularnijem i profitabilnijem kineskom sportu.
 
Bolt, najbrži golub na svetu, koji je dobio ime po atletičaru Useinu Boltu, ...
6 Okt 2012
Iluzionista protiv Nikole Tesle uživo

Na šest metara visokoj platformi, na doku rijeke Hadson u Njujorku, američki iluzionista Dejvid Blejn započeo je juče novi poduhvat.

Tri dana i tri noći Blejn će stajati, okružen sa sedam Teslinih kalemova koji će sprovoditi milion volti struje oko ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost