Online Igre
Ima 16 godina, a razbija šifre kao od šale
30 Apr 2014
Ima 16 godina, a razbija šifre kao od šale

Beograđanin Stefan Crnojević ima 16 godina i razbija kompjuterske šifre i kodove kao od šale. Ovaj mladi programer i matematički genijalac ne može mnogo da nam otkriva svoje metode jer je kriptografija nauka pod velom tajni.
Iako redovno donosi medalje, za njegov talenat država nema sluha

Iako redovno donosi medalje, za njegov talenat država nema sluha | Foto: 24 sata

Ostale vesti iz kategorije

    Ništa od provoda na otvorenom: Sutra oblaci, kiša i grmljavina
    Ovako o mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji piše Njujork tajms
    Odeljenja za talente za računarstvo u sedam gimnazija

BEZBEDNOST - Otkako se pojavilo pismo, nastala je i potreba da se određene poruke sakriju od nepoželjnih pogleda. Tada se i rodila kriptografija - nauka koja se bavi šifrovanjem i dešifrovanjem informacija da bi one sačuvale svoju tajnost. Kako se ona u početku uglavnom koristila zarad čuvanja vojnih tajni, tako je i jedan od prvih kriptografa i sam Julije Cezar, koji je svojim vojskovođama slao šifrovane poruke. Tako bi i naš Stefan zbog svog umeća kroz istoriju verovatno bio vrstan vojskovođa, a razbijanje Enigme (nemačke mašine koja je šifrovala poruke tokom Drugog svetskog rata) za njega bi bilo mačji kašalj.

- Kriptografija je svuda i svakog dana nas čuva iz senke. Ukoliko ste danas proverili elektronsku poštu, surfovali internetom, obavili telefonski poziv ili pak glasali, koristili ste usluge koje vam kriptografija pruža. Generalno, kriptografija se pojavljuje gde god je potrebna neka zaštita ili razmena podataka, drugim rečima - sigurna komunikacija. Svi mi imamo nešto da sakrijemo i ovakva nauka će uvek biti neophodna. Znanje možda jeste moć, ali vam malo znači bez kriptografije - objašnjava Stefan.

Svi smo čuli za Da Vinčijev kod, ali Stefan objašnjava da je kriptografija mnogo složenija nauka.

- U Da Vinčijevom kodu koriste se primitivni mehanizmi. Danas je to rigorozna nauka koja se bavi strogim matematičkim modelovanjem, kao i algoritmima zaštite i poboljšanja komunikacije, gde se sve može sa preciznošću ispitati. Danas je to deo matematike i računarskih nauka i uglavnom treba mnogo znanja da bi se shvatilo kako sve to zaista funkcioniše - dodaje.

Stefan je osvojio prvo mesto na svetskom takmičenju za svoj načni rad gde je osmislio kako da se bezbedno šalju poruke preko interneta i telefona, ali ne može da nam otkrije svoju kripotgrafsku tajnu.

- Ne smem da otkrivam sadržaj radova, ali mogu da kažem da su se odnosili na nove pristupe pravljenja i testiranja nekih kriptografskih sistema - kratko je rekao.

 

Nada se nastavku školovanja u Americi
OBRAZOVANJE - Stefanu je želja da, nakon što završi srednje školu u Srbiji, obrazovanje nastavi na nekom od prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. On se već dve godine zaredom vraća sa zlatnom medaljom s Međunarodne konferencije mladih naučnika, ali država nema sluha za njegov talenat. „Primam stipendiju Računarske gimnazije u Beogradu, čiji sam učenik druge godine. Nemam prava da apliciram za stipendiju grada Beograda zbog samog pohađanja privatne škole. Nijedan učenik privatne škole, bio stipendista ili ne, trenutno nema prava da prima novčanu pomoć od države uprkos svim svojim postignutim uspesima, unutar i izvan zemlje“, priča mladi kriptograf

Tagovi:š nema kriptografija poruke mož stefan ili nauka -

Komentari na temu "Ima 16 godina, a razbija šifre kao od šale"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)18 Feb 2013
Na eBayju se prodaje ukleto ogledalo

Korisnik pod imenom Mrjoiee iz Londona pokušava putem eBayja prodati ukleto ogledalo.

Ogledalo je postavljeno na aukciju uz zloslutno upozorenje: "Otkako smo ga unijeli u stan ogledalo nam je donijelo samo nesreću, bijedu, finansijske probleme i bolesti".

...

27 Jun 2013
BIZARNO: Municija za ubijanje muslimana
Američka kompanija “Saut Fork industrija” proizvela je municiju premazanu bojom u kojoj ima svinjetine, a za koju ta firma tvrdi da sprečava muslimane koji su upucani takvim mecima da odu u raj! Kompanija navodi da municija koju proizvodi služi za ...
18 Okt 2012
Divan dan za sve

Organiziranje dječijeg rođendana, bilo kod kuće ili u igraonici, za sobom vuče određenu dozu stresa, zato je bolje da proslavu isplanirate i pripremite na vrijeme. Iako se rođendani sve češće proslavljaju u igraonicama uz angažovanje animatora, ...

31 Aug 2012
Tajna kristalnih lobanja

Kada bude otkriveno svih trinaest, ljudi će moći da izgrade doba mira, harmonije i ljubavi ...

  Dospela je do nas iz davnih vremena, oko nje se već dugo stvaraju legende, današnja tehnologija ne može nikako da napravi nešto slično, a nezamislivo je da ...

30 Aug 2012
 Otkrivene dve planete u binarnom sistemu

Astronomi su po prvi put otkrili dve planete koje kruže oko para zvezda – potpuni solarni sistem sa Suncima-blizancima, baš kako je predstavljen izmišljeni svet Tatuin u naučnofantastičnom filmu Džordža Lukasa “Ratovi zvezda”.

Većina zvezda nisu ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost