Online Igre
Kepler-186f
18 Apr 2014
Kepler-186f

KONAČNO Prvi put otkrivena planeta poput Zemlje u nastanjivoj zoni Video

Naučnici su po prvi put otkrili planetu veličine Zemlje u nastanjivoj zoni kod svoje zvezde. Ovaj “rođak” Zemlje možda ima tečnu vodu i prave uslove za život, piše “Spejs”.

Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-186f, otkrivena je svemirskim teleskopom američke svemirske agencije NASA “Kepler”. Kepler-186-f kruži oko crvenog patuljka, na udaljenosti od oko 490 svetlosnih godina od Zemlje.

Iako je planeta malo veća od Zemlje, a njena zvezda manje sjajna od našeg Sunca, kombinacija njene pozicije i veličine ukazujuda bi Kepler 186-f mogao da ima tečnu vodu na površini, kažu naučnici.

-Tragali smo za blizancem Zemlje, odnosno za planetom veličine poput naše, u nastanjivoj zoni kod zvezde poput sunca. Kepler 186-f je planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni kod hladnije zvezde. Iako nije blizanac naše planete, možda je Zemljin “rođak”. Ima slične karakteristike, ali različite roditelje – izjavio je za “Spejs” naučnik Tom Barkli, koautor studije.

U nastanjivoj zoni

Naučnici su procenili da Kepler 186-f – najudaljenija od pet planeta koje kruže oko zvezde Kepler-186 – orbitira od svog sunca na udaljenosti od oko 52,4 miliona kilometara, što je teoretski u nastanjivoj zoni kad je reč o crvenom patuljku.

Zemlja orbitira oko Sunca na prosečnoj udaljenosti od oko 150 miliona kilometara, ali je naša zvezda veća i sjajnija od Keplera-186, što znači da nastanjiva zona kod našeg Sunca počinje dalje nego kod ovog crvenog patuljka.

“Ovo je prvi put da je definitivno otkrivena planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni oko druge zvezde”, izjavila je u saopštenju vođa studije Elisa Kvintana, sa Instituta SETI i Istraživačkog centra “Ejms”.

Do sada su otkrivane druge planete raznih veličina u nastanjivim zonama kod svojih zvezda, međutim Kepler 186-f je prva planeta toliko bliska Zemlji po veličini, sa orbitom na takvoj udaljenosti od sunca da mogla da podrži život, smatraju naučnici.

Stenovit svet Kliknuti (+) za uvećanje

Istraživači smatraju da je novootkriveni svet stenovit. “Ovo je istorijsko otkriće. Ovo je najbolji slučaj nastanjive planete koji je do sada pronađen. Rezultati istraživanja su apsolutno čvrsti kao kamen. Planeta možda nije takva, ali mogao bih da se opkladim da jeste. U svakom slučaju, pravi je dragulj”, naveo je za “Spejs” Džef Marsi, astornom Univerziteta Berkli, Kalifornija.

Novootkrivana planeta je poluprečnika oko 1,1 Zemljinog, dakle malo je veća od naše planete. Još nije poznato kakva je atmosfera Keplera 186-f, što je ključni element na osnovu kojeg bi se dodatno potvrdila gostoljubivost ove planete za život.

Naučnici, međutim, kažu da su planete čiji je poluprečnik kao 1,5-2 Zemljinog dovoljno masivne da akumulišu veoma gustu atmosferu od vodonika i helijuma, pa su više gasni džinovi nego stenoviti svetovi.

Studija je objavljena danas u žurnalu “Nauka” (Science)

Tagovi:zoni sunca 186-f planete nastanjivoj veličine š planeta zemlje

Komentari na temu "Kepler-186f"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)25 Mar 2013
Hod po žici na 2000 metara...

Momci iz Brazila koji se bave ovim ekstremnim sportom su zaista neustrašivi!

Ovi sportisti vezani samo jednim kaišem oko zgloba noge, a opušteno prelaze konopac koji se nalazi na oko 2.000 metara iznad zemlje.

Ova grupa mladića putuje ...

6 Nov 2012
Južnu Australiju udarilo 170 hiljada gromova

U državi Južna Australija, protekli dan, registrovano je više od 170.000 udara groma. Kiše u to vreme praktično nigde nije bilo, a brzina vetra u nekim regionima je dostizala skoro 100 km/čas. Mnogo gromova je udarilo u kule dalekovoda i drveće, čije su ...

31 Mar 2013
Zlatni retriver bebi menja pelene!

Zlatni retriver, britanki po imenu Čeril Alegzander koja je invalid i kojoj i najjednostavniji kućni ili poslovi oko bebe predstavljaju neopisiv napor. 

 
Orka stoga pomaže Čeril u presvlačenju ćerkice Lili kojoj na komandu dodaje pelenu ili ...
27 Okt 2012
Ovca rodila psa, naučnici u čudu

 

Mladunče koje je došlo na svet u kineskoj pokrajini Šanksi ima njušku, oči i rep baš onakve kakve imaju psi

U kineskom sela Šanksi desilo se nedavno nešto što je zapanjilo naučnike – naime, prošle godine u ovom je mestu ovca doslovno rodila ...

28 Apr 2013
Ima nas raznih :) U šorcu skočio na kaktus!

Gledanje ovog videa će vas odgovoriti od ludosti ovakve vrste. Naime, jedan mladić se, zbog opklade, polu go bacio na ogroman kaktus!

Iako je imao bokserske rukavice, uvijeno lice, vrat i glavu, nije mu pomoglo. Bodlje su prošle čak i kroz rukavice.

...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost