Online Igre
Teleportacija je moguća
1 Jun 2014
Teleportacija je moguća

Profesor Vlatko Vedral, autor četiri knjige, jedan je od najcitiranijih srpskih naučnika.

On je završio čuvenu Matematičku gimnaziju, a onda je, posle vojske, studije nastavio u Velikoj Britaniji, gde je prvo studirao Imperijalu u Londonu, pa je posle otišao u Oksford, gde sad radi kao profesor.

Vlatko Vedral je profesor kvantne fizike na univerzitetima u Oksfordu i Singapuru i najcitiraniji je srpski naučnik današnjice.

On je tvorac veoma kontroverzne teorije koja tvrdi da se svet ne sastoji ni od energije ni od prostora nego od informacija, da je to bazična tačka ako želimo da razumemo kosmos.

„U fizici mi smatramo materiju kao neku vrste baze. Da je sve napravljeno od atoma, a onda oni razmenjuju energiju. Međutim, moja teorija je počela od toga da, ako hoćemo dublje da idemo od toga, i ako se pitamo odakle proističe sva ta materija i sva ta energija, mislim da jedini koncept kojim raspolažemo je koncept informacije. To je neki dublji koncept koji može da dovede do energije i materije u isto vreme“, obrazložio je najveći srpski naučnik današnjice.

„To je bila jedna od najvećih transformacija. Ni moj mentor pod kojim sam ja radio doktorat nije verovao u tu mogućnost, a onda se posle tri-četiri godine i on potpuno transformisao. Kvantna fizika opisuje male objekte – nuklearno jezgro, atom…“, rekao je Vedral u emisiji „Nivo 23″.

„Ljudi se interesuje za kvantni svet u kojem vladaju sasvim druga pravila, i jedna od čudnih stvari jeste da svaka čestica može da postoji na dva ili više mesta u isto vreme, to je super pozicija i to je fascinirajuće.  Imate dve čestice, koje mogu da budu na različitim krajevima vasione, a kada izmerite jednu česticu, automatski možete da saznate kako se ponaša ta druga čestica. Kao da neka informacija dolazi do te druge čestice i kao da narušavaju brzinu svetlosti, što ne bi smelo da se desi“, objašnjava profesor.

Sa Vlatkom je želeo da sarađuje Ričard Brenson, čuveni biznismen i avanturista, i to na teoriji teleportacije.

„Istina je. Njegova ideja je da lansira svoj šatl 2016. On želi da šatlom ode 100 kilometra iznad zemlje i biće 4 minuta u slobodnom padu. Tu je interesantno za fizičare, da uradimo eksperiment u takvom stanju. Meni je palo na pamet da napravimo neku vrstu teleportacije tamo gore.“

„Mi možemo da napravimo malu spravu koja ima mali laser, sa kristalom ispred sebe, i kada vi stimulišete kristal laserom on emituje te fotone koji su u zamršenom stanju. Oni znaju jedan za drugog, a onda nam treba i treći foton na koji ćemo da izvršemo teleportaciju. To se vremenski veoma brzo odigrava…“, rekao je Vedral.

On se na početku svoje karijere upravo proslavio teleportacijom.

„Teleportacija se još bavi veoma malim objektima, pričamo o fotonima, možda o dva-tri atoma, malim molekulima. Ja mislim da je to vrsta tehnologije. Da je to problem stabilnosti. Treba držati vrlo, vrlo niske temperature… Ali ne mislim da postoji išta fundamentalno.“

„Ne postoje nikakvi zakoni protiv toga. Što se nas tiče, moguće je da će jednog dana teleportacija biti na nekom višem nivou, na makro nivou. Možda ćemo čak i mi biti umešani u to, kao u onom filmu „Muva“.“

„Što se teorije tiče, to je moguće“, objasnio je  profesor Vedral

Tagovi:koncept ako toga vedral kao posle mož profesor onda

Komentari na temu "Teleportacija je moguća"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ograničen na 500 karaktera)8 Nov 2012
 Facebook sprema novu Log In stranu

Društvena mreža koja ima stalan rast broja korisnika, istovremeno je i u stalnim promenama. Na red je došla stranica za priključivanje Fejsu.
 


Nema puno informacija o novom izgledu i mogućnostima Log In Facebook stranice. Ipak, neki od korisnika su ...

10 Oct 2012
Update za Windows 8 aplikacije

Do predstavljanja Windows 8 operativnog sistema ostalo je još tri nedelje, ali je Microsoft već u procesu unapređivanja nekih od ugrađenih aplikacija, uključujući Bing, Maps, aplikaciju za fotografije, news i vremensku prognozu.

U okviru pomenutih ...

31 Mar 2012
Kockanje za novo doba

"Digitalna" kocka za digitalne verzije popularnih igara na ekranu tableta će Bluetoothom prikazivati koji ste broj dobili, pokušate li varati senzori će vas "ocinkariti"

Brojne generacije odrasle su uz kocku kao glavni predmet koji je odlučivao o našoj ...

8 Apr 2013
Fesjbuk naplaćuje slanje poruka poznatima

Društvena mreža "Fejsbuk" počela je da naplaćuje slanje poruke javnim ličnostima i osobama koje se ne nalaze u listi prijatelja tih korisnika.

Prema rečima čelnika društvene mreže ovo će sprečiti "spamovanje", odnosno slanje neželjenih poruka drugim ...

15 Sep 2012
Nintendo Wii u Japanu od 8. decembra


Nintendo je najavo da će japanski datum pojavljivanja nove Wii U konzole biti 8. decembar ove godine. Kompanija je istom prilikom naglasila da će konzola koštati $335 kada se bude pojavila. Ovu konzolu će karakterisati 2GB sistemske memorije i to 1GB za igre ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost