Online Igre
Zdravlje iz tanjira
18 Apr 2014
Zdravlje iz tanjira


Vrlo često titula najstarije osobe na svetu pripada stanovniku Japana. Čemu taj narod duguje dugovečnost?

Lekari i nutricionisti već godinama ističu da je japanska ishrana izuzetno zdrava. I ne samo to, izborom namirnica koje oduvek koriste u svojoj ishrani Japanci, po mišljenju stručnjaka, prednjače u borbi protiv starenja.

A kakve se to tajne kriju na japanskoj trpezi?

Zeleni „mača“ čaj u prahu

Ovaj čaj je kao mina „nabijen“ katekinima, antioksidansima koji njegov indeks orac, odnosno jedinicu mere za sposobnost absorpcije slobodnih radikala podižu na 3200 jedinica za dozu od svega dva grama!

Trenutno je u Japanu veoma popularan napitak od 2 g „mača“ čaja umešanih u 1,5 dl mleka, najbolje sojinog.

Crni susam

Zahvaljujući bakru, gama tokoferolu i sezaminu, koji sadrže semenke crnog susama izuzetno su bogat izvor prirodnog kolagena. Zato ih što češće treba koristiti kao začin u salatama.

Ulje od pirinčanih mekinja

U ovom ulju nalazi se više od 100 različitih antioksidanasa, između ostalih i lipoidna kiselina, koenzim 10 i gama-orizanol, koji podstiče obnavljanje i podmlađivanje ćelija u čitavom organizmu.

Prepeličina jaja

Jaja prepelice se oduvek koriste u japanskoj ishrani za podizanje energije, popravljanje krvne slike i za borbu protiv umora. Naročito se preporučuju ženama sa bolnim i obilnim ciklusom i osobama koje se oporavljaju posle bolesti. I sami možete pripremiti omiljeni aromatični napitak sa prepeličinim jajima.

Umutite 5 prepeličjih jaja sa 2 dl ključalog mleka, najbolje sojinog, dodajte kašičicu meda i dve-tri kapi ekstrakta kardamoma

Tagovi:čaj najbolje sojinog oduvek protiv koje japanskoj ishrani koriste

Komentari na temu "Zdravlje iz tanjira"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)8 Nov 2012
Zeleni čaj štiti od raka

Starije žene koje redovno piju zeleni čaj mogle bi imati nešto manji rizik od raka debelog crijeva, želuca i grla, nego one žene koje nemaju naviku ispijanja čaja.

Ova tvrdnja je rezultat istraživanja kanadskih naučnika koji su analizirali zdravlje ...

16 Sep 2012
 Kako da lako utonete u san?

. Nesanica je posledica i vrućine i hladnoće koja najčešće muči starije osobe i hronične bolesnike. Teške bolesti, koje takođe mogu da utiču na loš san, jesu bolesti srca, Parkinsonova bolest, karcinom, reuma, depresija i neurološki poremećaji. Nesanica ...

6 Sep 2012
Organska hrana nije zdravija od konvencionalne

Konzumiranje organske hrane neće vas učiniti zdravijim, smatraju istraživači sa Univerziteta Stanford, iako može smanjiti izloženost pesticidima.

Oni su ostražili više od 200 studija sadržaja i prednosti po zdravlje koju daju organska i neorganska ...

9 Sep 2012
 Štetnost glasne muzike

Dobro je poznato da preglasna muzika oštećuje sluh, ali je novo istraživanje otkrilo kako tačno dolazi do oštećenja.

Nervne ćelije koje prenose električne signale od ušiju do mozga imaju zaštitni sloj - mijelin. Izlaganje ušiju glasnoj buci od preko ...

13 Sep 2012
 Pojačajte hranom svoj imunitet

Pravilna i zdrava ishrana uz zdrave životne navike - preduslov je za jačanje imuniteta i borbu organizma protiv bolesti. Nasuprot tome, pušenje, alkohol, umor, stres, neredovno spavanje, nehigijena, smog i pesimizam - slabe imunitet i omogućavaju bakterijama i ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost