Online Igre
Marihuana
31 Mar 2014
Marihuana

Marihuana bi u Srbiji mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe kao opijat.

zaključuje prof. dr Vladimir Kovčin, naš priznati onkolog i nekadašnji direktor KBC „Bežanijska kosa“.


- Poput morfijuma, marihuana bi se koristila u terapiji za kancer i druga teža oboljenja. Kanabinoid, jedna od 60 supstanci marihuane, može da pomogne pacijentima sa neizlečivim bolestima i onima koji imaju vrstu telesne i duševne patnje. On ne može da izleči, već da poboljša kvalitet života obolelog, da popravi raspoloženje, poveća apetit i smanji bolove - kaže Kovčin.

 

Ministarstvo
- Posedovanje, proizvodnja i promet marihuane smatraju se krivičnim delima prema postojećoj zakonskoj regulativi. Bilo kakvu promenu morala bi da podrži i opravda stručna javnost. Ministarstvo zdravlja zauzima stav na osnovu relevantnih stručnih činjenica - kažu u Ministarstvu.

On objašnjava da je u neku ruku to dobra opcija ako se ima u vidu da neki drugi opijati imaju mnogo neželjenih dejstava koja prave više štete i uzrokuju patnje pacijentima nego što im to čini sam bol. „Važno je napraviti razliku između marihuane kao leka i marihuane kao droge, jer ovo drugo nikako ne podržavam.“
Da bi se uopšte legalizovala u medicinske svrhe, marihuana bi morala da bude registrovana u Agenciji za lekove.


- Cela procedura registracije bila bi ista kao kod morfijuma, jer bi marihuana morala da bude zavedena kao opijat. Ipak, pre toga je potrebno da se Agenciji javi zainteresovani proizvođač, dostavi svu neophodnu i obimnu dokumentaciju i dokaže da bi taj lek pacijentima doneo više koristi nego štete – objašnjava naš sagovornik.


Doktor procenjuje da oko 80 odsto teže bolesnih pacijenata koriste alternativne vidove medicine, među kojima je i marihuana, kaže dr Vladimir Kovčin. Draško Nikodijević, aktivista inicijative za legalizaciju medicinske marihuane u Srbiji, smatra da pacijentima samo treba omogućiti da dođu do leka i da zbog toga ne budu kažnjeni.


- Zato se zalažemo za izmenu zakonske regulative koja će omogućiti teško bolesnim ljudima da bez skrivanja koriste marihuanu – poručuje Nikodijević.
On je bio aktivista iste inicijative kada se u Mičigenu menjao zakon. Rezultati su, kaže, nadmašili očekivanja, ali ne poriče da je bilo i problema.


- Dolazilo je do zloupotrebe kada je proizvođač proizvodio više nego što je mogao legalno da proda. Država u tom slučaju samo treba da omogući otkup viška i tako spreči mahinacije – dodaje on.


Najviše skepse, ipak, ima među psiholozima i psihijatrima, naročito među onima koji rade sa zavisnicima od narkotika.


- Ljudi koji koriste marihuanu imali su samo probleme zbog toga. Svakodnevno konzumiranje marihuane može dovesti do psihičkih problema, psihoze, paranoidnih ideja, amotivacionog sindroma - kaže Slađana Dragišić Labaš, profesorka Filozofskog fakulteta, zaposlena u klinici „Dr Laza Lazarević“.


Konoplja (biljka iz koje se dobija marihuana) se za lečenje koristila u drevnom Egiptu, Indiji i Grčkoj. Spominje je i Herodot. Tokom srednjeg veka, , islam je takođe prihvatio razliku između korišćenja konoplje u cilju lečenja i zarad zadovoljstva.

Tagovi:viš đ pacijentima marihuana kao marihuane š - ž

Komentari na temu "Marihuana"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)3 Oct 2012
Gazirani sokovi opasni za srce

 OSOBE koje svaki dan popiju najmanje jedan dijetni gazirani sok, u istom su riziku da obole od srca kao i osobe koje piju "obične" gazirane sokove sa šećerom, pokazala su istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta u Bostonu. Istraživanjem je ...

24 Oct 2012
Hemikalije iz kozmetike mogu uzrokovati preuranjenu menopauz

Određene hemikalije koje se nalaze u make-upu, laku za nokte ili ambalaži za hranu, mogu prouzrokovati raniji ulazak u menopauzu.

Žene koje su izložene većim dozama ovih hemikalija rizikuju da uđu u menopauzu čak dvije i po godine ranije nego bi to bio ...

6 Sep 2012
Organska hrana nije zdravija od konvencionalne

Konzumiranje organske hrane neće vas učiniti zdravijim, smatraju istraživači sa Univerziteta Stanford, iako može smanjiti izloženost pesticidima.

Oni su ostražili više od 200 studija sadržaja i prednosti po zdravlje koju daju organska i neorganska ...

3 Jun 2013
Naučiti kombinirati boje i nije tako teško

Da bi postali majstor u odijevanju, morate savladati neke od osnovnih stvari, a jedna od njih je i koordinacija boja. Naučiti kombinirati boje i nije tako teško kao što vam se na prvi pogled čini. Za potpuno shvaćanje i savladavanje paleta boja ...

16 Sep 2012
 Kako da lako utonete u san?

. Nesanica je posledica i vrućine i hladnoće koja najčešće muči starije osobe i hronične bolesnike. Teške bolesti, koje takođe mogu da utiču na loš san, jesu bolesti srca, Parkinsonova bolest, karcinom, reuma, depresija i neurološki poremećaji. Nesanica ...

2010 - 2017 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost